неділя, 5 липня 2015 р.

Екопогляд на одноразові речі

Фото зі сторінки www.facebook.com/greenhunter.ru
   Людина завжди прагне спростити і полегшити своє життя. Намагаючись зберегти час і сили, люди, наприклад, використовують одноразовий посуд. Але давайте поглянемо на нього під іншим кутом, як це зробили автори інфографіки! (Скачати інфографіку можна за посиланням https://www.dropbox.com/s/t9ugnew4xa7ccs5/одноразовый%20вред.jpg?dl=0)
   За статистикою, 10% виробленого людством сміття - це поліетиленові пакети. Такі відходи, як і будь-який інший пластик, розкладаються від 100 до 500 років, отруюючи ґрунт і воду під час цього процесу. На тлі століть 20 хвилин, а саме стільки становить середній час використання одного пластикового пакета, здаються просто нікчемними.
   В основному одноразове сміття потрапляє на звалища. А звалища практично постійно горять. При горінні пакети, наприклад, виділяють канцерогени і чадний газ, а пластикові тарілки і пляшки - бісфенол A, який навіть у малих дозах може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, онкології, гормонального збою. Причому пластикову тарілку зовсім не обов'язково палити, щоб бісфенол почав виділятися. Коли ми кладемо на неї гарячу їжу, цей процес вже відбувається. І отруйна сполука проникає прямо в їжу, а отже і у ваш організм.
   Велику небезпеку становлять одноразові пакети і пластик і для тварин. Щорічно близько 1 млн. морських птахів, ссавців, риб гинуть через те, що заковтують пластик і поліетилен, приймаючи його за їжу. Випадки такі нерідкі, оскільки поліетиленом сьогодні покрита чверть Світового океану.
Яким же шляхом боротися з цією проблемою? Зробити це набагато простіше, ніж здається. Достатньо лише знайти одноразовим речам екологічну заміну. Еко-сумки та авоськи можуть стати чудовою альтернативою для колосальної кількості пакетів, які середня сім'я використовує щорічно (більше 500 штук). Такі сумки переробляються, і крім того, економлять ваші кошти, оскільки термін їх служби складає більше 2 років.
   На пікніки замість одноразового посуду можна брати пластиковий, скляний і алюмінієвий посуд, який не лише придатний для багаторазового використання, але й відмінно переробляється і при цьому не виділяє токсинів.
   Проблему з пластиковими пляшками на побутовому рівні теж досить легко вирішити. Необхідно лише використовувати багаторазову пляшку і набирати воду вдома і в доступних місцях. До речі, ще більше цю звичку можуть спростити пляшки з вбудованим фільтром, в які можна просто набирати воду з під крана, які зараз продаються в інтернет-магазинах. Це суттєва економія як в масштабах природи, так і в масштабах вашого гаманця. Чи знаєте Ви, що для виробництва одноразової пластикової пляшки потрібно в три рази більше води, ніж в неї потім поміститься?
   Ну а якщо все-таки довелося придбати пластикові пляшки, здайте їх потім в переробку. Це і збереже природні ресурси, і дозволить виробити нові товари з вторсировини.
   Однак вибираючи заміну одноразовим речам, варто бути уважним і не обманюватися уявної екологічністю деяких альтернатив. Наприклад, паперові пакети і паперовий посуд. Їх екологічність наближається до нуля вже хоча б тому, що виготовляються вони переважно з первинної сировини, а отже, сприяють вирубці лісів. При цьому паперове виробництво - це, як правило, ще й велике виділення вуглекислого газу та забруднення води. До того ж, на звалищах через відсутність доступу кисню пакети і тарілки з паперу практично не розкладаються. Висновок: паперові пакети можна вважати екологічною альтернативою тільки в тому випадку, якщо вони будуть перероблені.
   Вже близько 40 країн, в числі яких Данія, Німеччина, США, Англія, Ірландія, Фінляндія відмовилися від поліетиленових пакетів або ввели податок на їх використання. Але починати кожній людині потрібно саме з себе, і тоді є шанс, що це запрацює на державному рівні.
Давайте не лінуватися і не перекладати відповідальність на інших, а вибрати дійсно правильну альтернативу одноразовим речам вже сьогодні.
За матеріалами www.facebook.com/greenhunter.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар