пʼятниця, 3 липня 2015 р.

Як зібрати власний гербарій?

   Літо – чудова пора, можна відпочивати та розважатися! А ще – це найкращий час для дослідження природи!
   Якщо ти захоплюєшся ботанікою і прагнеш дослідити рослини, які зустрічаються в твоїй місцевості, склади власний гербарій.
   Для збирання рослин тобі стануть у нагоді: лопатка для викопування рослин, ножиці або секатор для зрізання, папка зі щільного картону, газети та аркуші паперу для етикеток.
   Слід збирати неушкоджені рослини в суху погоду. Збираючи рослини, слід одночасно робити для них польові етикетки, на яких вказати дату, місце збирання (назву села, міста, області) та рослинне угрупування, з якого взято екземпляр (лука, ліс, болото тощо). Рослини потрібно викопувати або зрізати, не можна зривати або витягати їх. З підземних органів потрібно обтрусити або змити залишки ґрунту.
Фото з сайту www.pu.if.ua
   Рослини-паразити збирають з пагоном рослини хазяїна, а листуваті й накипні лишайники – разом із субстратом, на якому вони ростуть.
   Рослину, призначену для сушіння кладуть поверх кількох аркушів паперу. В неї необхідно обережно розправити листя та квітки. Товсті корені та стебла слід розрізати уздовж навпіл. Щоб квітки гербарної рослини мали гарний вигляд, під них потрібно підкласти шматки фільтрувального паперу або тонкий шар вати, а ще краще перекласти фільтрувальним папером всі пелюстки. Окремо квітку, а потім і всю рослину зверху прикривають кількома аркушами паперу, поверх яких можна розміщувати наступний екземпляр.
   Високі екземпляри, які не вміщуються на аркуші, згинають. Дуже великі рослини розрізають на частини, які розміщують на кількох аркушах у такому порядку: нижня частина стебла з підземними органами і прикореневим листям; частина стебла з середнім листям; пагін з верхніми листками, квіткою (суцвіттям) або плодами.
Ботанічний прес
   Пачку паперу з розміщеними між ним рослинами, кладуть у спеціальний ботанічний прес, який складається з двох рамок розміром 30-45 см з натягнутою на них металевою сіткою або прибитою фанерою з просвердленими отворами. За відсутності пресу пачку з рослинами можна розташувати на рівній горизонтальний поверхні та накрити по всій поверхні важкими предметами (наприклад, стопкою книжок)
   Раз на добу рослини потрібно перекладати сухим папером, який можна просушити на сонці або випрасувати праскою.
Після сушіння рослини розміщують на аркушах щільного паперу так, щоб вони не виступали за його краї та пришивають.
   До кожного аркушу прикріплюють етикетку, на якій вказують назву рослини та, за потреби, додаткові відомості: прізвище та ініціали виконавця гербарію, дату, місце збирання (назву села, міста, області) та рослинне угрупування, з якого взято екземпляр (лука, ліс, болото тощо) та інше.
Успіхів всім, хто долучиться до збирання гербаріїв!
За матеріалами статті Ю. Гамуля «Гербарій. Збирання травʼянистирослин» (Біологія для допитливих. - № 7, 2011, ст. 22)

Немає коментарів:

Дописати коментар