Дистанційне навчання 9 клас

Намагайтеся виконувати завдання в межах зазначеного часу


04.05.-08.05.20

05/08.04.20. Значення природних і синтетичних органічних сполук. Захист довкілля від стійких органічних забруднювачів
1) Опрацювати § 34
2) Виконайте тестові завдання     ТЕСТИ

3) Підготуйте міні-проєкт на одну з тем «Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною», «Друге життя паперу», «Джерела органічного забруднення території нашого міста»


29.04.20. Інструктаж з БЖД. Практична робота № 5. Виявлення органічних сполук у харчових продуктах
Виконайте практичну роботу за інструкцією Оформіть в робочому зошиті та додайте фото


21.04.-24.04.20

24.04.20. Поняття про амінокислоти. Білки як біологічні полімери. Денатурація білків. Біологічна роль амінокислот і білків
1) Опрацювати § 33

2) Подивитися запропоновані відео та презентацію
Відеопрезентація "Білки"
Відеодослід "Ксантопротеїнова реакція"
Відеодослід "Біуретова реакція"
Відеодослід (рос.) "Денатурація білків"
Відеодослід "Дія амінокислот на індикатори"

3) Виконати тестові завдання   ТЕСТИ
4) Створити міні-проєкт про один із білків живих організмів та його біологічну роль. Роботу або посилання на неї надіслати або додати на віртуальну дошку за посиланням https://padlet.com/newxemy/78fue8rldmwzjm02


21.04.20. Крохмаль і целюлоза – природні полімери. Якісна реакція на крохмаль. Застосування вуглеводів, їхня біологічна роль
1) Опрацювати матеріал § 32
2) Подивитися запропоновані відео
3) Зверніть увагу! Крохмаль і целюлоза - ПОЛІсахариди з подібною хімічною формулою (C₆H₁₀O₅)ₙ. Якісна реакція для виявлення крохмалю - взаємодія з розчином йоду.
4) Дайте відповіді на запитання, наведені в останньому відео (подивіться це відео повністю!)
5) Виконайте домашній експеримент з виявлення крохмалю в різних продуктах (с. 185-186 підручника). Звіт надішліть. Варіанти представлення звіту: 
1) таблиця з назвою продукту, де вказано наявність або відсутність крохмалю в ньому; 
2) фото продуктів з підписами, у яких було/не було виявлено крохмаль; 
3) відео за результатами проведеного дослідження з коментарями щодо вмісту крохмалю в продуктах



13.04.-17.04

17.04.20. Вуглеводи: глюкоза, сахароза

1) Ознайомтеся з матеріалом § 31

2) Подивіться запропоновані відео
Відеопрезентація "Вуглеводи: глюкоза, сахароза"
Відеодослід "Окиснення глюкози купрум(ІІ) гідроксидом"
Відеодослід "Реакція срібного дзеркала"
Відеодослід (рос.) "Реакція цукру з концентрованою сульфатною кислотою"
Відеодослід (рос.) "Доведення наявності кількох ОН-груп у складі сахарози"
Відеодослід (рос.) "Кислотний гідроліз сахарози"
Відеосюжет "Як виготовляють цукор"

3) Запам'ятайте! 
Вуглеводи - це органічні сполуки, які 
А) містять декілька гідроксильних груп -ОН
Б) їх молекули, або молекули продуктів їх гідролізу (розщеплення під впливом води) містять групу  С=О
ГЛЮКОЗА (моносахарид) - С₆Н₁₂О₆, САХАРОЗА (дисахарид) - С₁₂Н₂₂О₁₁
4) Виконайте ЗАВДАННЯ, фото роботи завантажте у форму


14.04.20.  Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів
1) Опрацювати § 30. Запам'ятайте! Естери - продукти сполучення молекул кислот зі спиртами. Прості ЖИРИ - це ЕСТЕРИ гліцеролу та вищих карбонових кислот
2) Подивитися запропоноване відео
Відеопрезентація "Ліпіди"
Відеосюжет "Біодизель"

3) Дайте відповіді на запитання Google-форми


06.04.-10.04 

10.04.20. Вищі карбонові кислоти: стеаринова, пальмітинова, олеїнова. Мило, його склад, мийна дія. Навчальний проект «Виготовлення мила з мильної основи»

1) Опрайцюйте § 29
2) Подивіться запропоновані відео






3) Виконайте домашній експеримент. Зробіть фото, або відео вашого дослідження та заповніть Google-форму
Хід експерименту
Натріть на тертушці, або подрібніть іншим шляхом невеликий шматочок мила. Візьміть три приблизно однакові склянки. В дві з них налийте звичайної некип’яченої води, в третю – охолоджену кип’ячену. В одну  склянку з некип’яченою та в склянку з кип’яченою водою додайте мило, в останню склянку – приблизно таку ж кількість засобу для прання. Прикрийте склянки капроновою кришкою або іншим предметом та струсіть кожну протягом 1-2 хвилин. Порівняйте висоту шару піни в усіх посудинах. Для точності порівняння, можете виміряти висоту шару лінійкою.
Зробіть висновок
А) В якій воді краще піниться мило? 
Б) Який мийний засіб краще піниться в некипяченій воді - мило чи пральний порошок?
В) Який засіб краще підходить для прання і чому?
Г) Який засіб краще підходить для миття рук і чому?
Зробіть фото або коротке відео свого експерименті та додайте його до завдання або в Google-форму

4) За бажанням виконайте проєкт по виготовленню мила власноруч. Зробіть фото- або відеозвіт



07.04.20. Практична робота 3. Властивості етанової кислоти

1) Ознайомтеся з інструкцією до практичної роботи на с. 162-164 підручника. В робочому зошиті запишить дату, тему та сформулюйте мету практичної роботи (відповідно до теми). Накресліть шапку до таблиці за зразком на с. 164. 
Подивіться відеозапис експериментального дослідження властивостей етанової кислоти. 
По ходу перегляду відео робіть паузу та записуйте хід дослідження, спостереження та висновки до кожного досліду. 
Складіть відповідні рівняння реакцій. Оформіть роботу. Сформулюйте загальний висновок.


2) Після висновку виконайте письмово завдання 215 та 216 на с. 164. 
Фото роботи додайте до завдання в GoogleClassroom або завантажте у Google-форму внизу

3) Додатково. Здійсніть практично реакцію етанвої кислоти з содою. Дослідіть, які зміни відбудуться при дії етанової кислоти на сік червоного буряка. Фото або відео дослідження додатайте до завдання в GoogleClassroom або завантажте у 


30.03.-03.04.2020


03.04.2020. Поняття про карбонові кислоти. Етанова (оцтова) кислота

1) Опрацюйте § 28 (с.156-159) та подивіться відео


Запамятайте!
     1) Функціональна група карбонових кислот
      - COOHкарбоксильна
     2) Загальна формула насичених одноосновних карбонових кислот СnH2n+1COOH
     3) В назві кислоти враховуються всі атоми карбону С7H15COOH - октанова, а не гептанова кислота!
     4) Солі етанової кислоти називаються ацетати



2) Перевірте, як ви зрозуміли матеріал, виконавши вправу. Вправа 1

3) Подивись відео та опрацюй с.159-160 § 28 




В цьому плейлисті 4 відео




4) Перевір себе, як ти зрозумів матеріал. Вправа 2.
В наступному уроці на вас чекає практична робота. Сподіваюся оцет та сода на кухні знайдуться. 

Урок завершено. Дякую за роботу ✌





31.03(9-А)/01.04(9-Б)/.2020. Гліцерол


Свої запитання задавай за посиланням Дошка для запитань

1) Якщо ти ще не опрацював матеріал попереднього уроку, дивись завдання 20.03.20 у віконечку в кінці сторінки за  та виконай їх.

2) Перевір, як ти засвоїв матеріал попереднього уроку, виконавши завдання за посиланням (натискай на посилання) https://cutt.ly/ttWdhwe

3) Запам'ятай! Спирти, що містять декілька гідроксильних груп -ОН , називаються багатоатомними.
До таких спиртів відноситься гліцерол, який в аптеці продається під назвою "Гліцерин".
Пригадай! В органічній хімії суфікс -ол в назві сполуки означає її належність до спиртів.

За наведеною моделлю запиши:
А) хімічну формулу гліцеролу  С_Н_О.
Б) структурну формулу гліцеролу
В) молекулярну масу гліцеролу (Mr)
Увага! Щоб підкреслити, що гліцерол є трьохатомним спиртом, його хімічну формулу часто записують у вигляді 
С3Н5(ОН)3  
Г) реакцію повного згорання гліцеролу
Перевір себе за посиланням Вправа 1
Пригадай з курсу біології - гліцерол є одним із продуктів розщеплення жирів у організмах

4) Дізнайся більше про гліцерол, переглянувши відео.

Поміркуй! Чому гліцерол має велику в'язкість, високу температуру плавлення та гарно розчиняється у воді?



Запам'ятай! Розчинення осаду купрум гідруксиду в розчині гліцеролу є якісною реакція для виявлення гліцеролу.


Дізнайся більше про сфери використання гліцеролу (с. 155 у підручнику)

5) Виконай контрольне завдання по темі "Спирти" за посиланням Тестування

Урок завершено. Дякую за роботу ✌



16.03-20.03.2020








Немає коментарів:

Дописати коментар